zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо затлъстяваме: маймуните ще ни помогнат да намерим обяснението



Защо затлъстяваме: маймуните ще ни помогнат да намерим обяснението

Еволюцията е намесена в склонността ни да трупаме килограми.

14 декември 2011, здраве.bg

Склонността си да преяждаме и да натрупваме излишно тегло човекът е наследил от маймуните. Запасяването на организма с мазнини е увеличавало шансовете на видовете да преживяват в периодите на гладуване, смятат учени.

Днес орангутаните от о. Борнео са единствените представители сред маймуните, които са способни да преяждат. Когато дърветата са отрупани с плодове, те ядат колкото могат – за да се запасят с мазнини, които после изразходват в „гладни години”, когато единствената налична храна са кората и листата. Това силно напомня поведението на хората, смятат учени от Университета „Рътджърс” в щата Ню Джърси, САЩ.

„Маймуните ядат отново и отново и натрупват огромно тегло, докато 80% от дърветата активно раждат плодове. После идва период на принудителен глад, който според данни от историята може да продължи и 7-8 години”, уточнява еволюционният антрополог Ерин Фогъл пред списание Obesity.

За да докажат своето твърдение, специалистите са събирали образци от урината на маймуните в продължение на 5 години. Когато орангутаните имали малко храна – най-вече кора и листа, в урината им се появявали кетони – признак на това, че организмът им изразходва мазнини, както и изотопи па азота, доказващи, че се изразходва мускулна маса за производство на белтъчини.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.