zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Одобриха списък с твърдения за здравето, разрешени върху етикети на храни



Одобриха списък с твърдения за здравето, разрешени върху етикети на храни

ЕС прави опит да ограничи маркетинговите трикове, отлага всички разглеждания за билките.

7 декември 2011, здраве.bg

Комисията на Европейския съюз одобри над 200 израза – твърдения, свързани с доброто здраве, които могат да бъдат използвани върху определени хранителни продукти. По този начин се прави опит да се даде конкурентно преимущество на компаниите, произвеждащи стоки, които наистина имат роля за по-доброто здраве на потребителите, съобщи Ройтерс.

Окончателно одобреният списък е бил съкратен от повече от 2500 молби. Той включва например твърдението, че дъвките без захар могат да помогнат за неутрализирането на плаката, която води до зъбен кариес, и че продуктите, които съдържат калций помагат за нормалния растеж на костите при децата.

Сред многото отхвърлени молби е и тази, че шоколадите Kinder Ferrero помагат на децата да растат, както и твърдението, че пиенето на черен чай помага за фокусирането на вниманието.

„Потребителите имат правото да получават отговаряща на истината и надеждна информация върху етикетите на храните, за да могат да правят своя правилен избор по отношение на здравословните храни”, споделя ръководителя на програмата Джон Дали. „Когато става дума за твърдения, засягащи здравето, е особено важно да се уверим, че те са реални и точни.”

Крайният списък от допустими изрази, отнасящи се до здравето, които ще могат да се използват върху етикетите на храните сега трябва да се одобри от европейските правителства и законодатели преди да бъде официално приет. След това компаниите ще имат на разположение 6 месеца да премахнат отхвърлените твърдения от опаковките на продуктите си.

Около 2000 твърдения все още чакат да бъдат оценени от европейския орган по безопасност на храните (EFSA), като всички нови твърдения, отнасящи се до растителните и билкови субстанции засега са отсрочени.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    нормативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.