zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

14-те най-прехвалени добавки



14-те най-прехвалени добавки

Да се ориентираш сред морето от хранителни добавки понякога е адски трудно, а и крие рискове.

здраве.bg

... разграждането на цитрата, а с това и превръщането на въглехидратите в мастни киселини. Спекулира се и че хидроксилимонената киселина намалява апетита.

• Фактите: Данните за действието на тази добавка все още са оскъдни. Едно от първите проучвания по въпроса, сравняващо действието на киселината и плацебо у хора с наднормено тегло, не показа повлияване на мастната тъкан. Напълно противоположни резултати бяха установени за водноразтворимата калиево-калциевата сол на хидроксилимонената киселина, която води до значително по-голямо отслабване отколкото плацебо. Последното проучване изследва за период от 12 седмици разпределението на мастната тъкан и не установи ефект на хидроксилимонената киселина.

Guggulsterone

• Твърдение: Гугулстеронът е активната съставка на Guggulu, което представлява екстракт на Commiphora Mukul, растение от Индия. Според рекламите гугулстеронът понижава холестерола, повишава нивата на щитовидните хормони и улеснява свалянето на килограми.

• Фактите: Гугулстеонът не показва убедителни доказателства за ефикасността си като понижаващ холестерола продукт, а влиянието му върху теглото досега не е било научно проучвано.

Cordyceps Sinensis

• Твърдение: Cordyceps sinensis е паразитна гъба, използвана в китайската традиционна медицина. В света на спортните добавки се твърди, че увеличава издръжливостта.

• Фактите: Има само едно проучване, което показва положителния ефект на тази добавка върху издръжливостта, но единственото изпитване, оценяващото реалното повишаване на издръжливостта, показа, че групата, приемаща Cordyceps, има дори по-лоши резултати от плацебо групата.

вижте още: Хранителните добавки: това, което не ни достига в храната?

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.