zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хелоуин: келтски суеверия и традицииХелоуин: келтски суеверия и традиции

13 повече или по-малко познати символики за празника на Вси Светии.

ЗДРАВА.bg
четете още в здрава.bg


Хелоуин може и да ни се струва прекалено „вносен” или детски празник, свързан само с лакомства и костюми, но всъщност корените му се таят още в езическите вярвания. Ако се върнем 2000 години назад във времето, ще открием, че всъщност Хелоуин е бележел началото на Келтската нова година и се е наричал Samhain, което, преведено от келтски, означава „края на лятото”.

Някои традиции, свързани с Хелоуин, като издълбаването на тиквени фенери, се основават на ирландския фолклор и са се запазили през вековете, докато други – като бонбоните с форма на царевични зърна, са по-модерни хелоуински традиции. Ето какво стои зад 13 от любопитните суеверия и традиции, свързани с Хелоуин.

1. Черните котки

Често използвани като символ на лош късмет, черните котки красят много от декорациите за Хелоуин. Лошата репутация на черните котки датира от Тъмните векове, когато често е имало лов на вещици. Възрастните самотни жени често били обвинявани във вещерство, а котките им били заклеймени като демонични животни, които са им пратени от дявола.

Друг средновековен мит разказва, че Сатаната се превръщал в котка, когато общувал с вещиците. Но в наши дни черните котки не навсякъде се свързват с лошия късмет и вредите – в Ирландия, Шотландия и Англия се смята, че, ако черна котка ти мине път, това е на късмет...

цялата статия

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.