zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-малко вода – по-висока кръвна захарПо-малко вода – по-висока кръвна захар

Тези, които пият по-малко вода, са склонни към развитие на диабет.

здраве.bg

Когато захарта в кръвта ни превишава нормата, но не е достигната нивото, характерно за диабет, се говори за преддиабет. А рискът преддиабетът да се превърне в диабет е много висок.

По мнението на френски учени, една от причините за развитието на преддиабет може да бъде това че не пием достатъчно течности през деня, съобщава Ройтерс.

Екипът начело с Лиз Банкир от френския Национален институт за изследвания INSERM базира изводите си на дългогодишни наблюдения, извършени сред повече от 3500 души на възраст между 30 и 65 години с нормално ниво на кръвната захар.

19% от участниците пиели по по-малко от половин литър вода на ден. В течение на следващите 9 години при някои от тях се появило анормално високо равнище на глюкоза в кръвта - предиабет, а у някои дори бил диагностициран диабет тип 2.

Внимателният анализ на резултатите показал, че при хората, които пият повече от половин литър течности на денонощие, рискът да заболеят от диабет тип 2 е с поне 1/3 по-малък.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    
 

more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.