zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10-те най-деструктивни начина на човешко поведение



10-те най-деструктивни начина на човешко поведение

Човекът е единственият надарен с интелект биологичен вид, но често се държи разрушително дори спрямо самия себе си.

10 октомври 2011, здраве.bg

Всяко сравнение с повечето животни показва: ние хората сме напълно способни да демонстрираме, и то много често, поведение деструктивно спрямо нас самите: лъжем, изневеряваме, крадем, променяме тялото си, самоубиваме се, и, разбира се, убиваме. Психологията, а и не само тя, може да ни помогне да разберем поне частично защо без съмнение интелигентен биологичен вид като хомо сапиенс нерядко се държи толкова противно, злобно, саморазрушително и вредно.

Лъжата

Никой не може да обясни със сигурност защо хората лъжат толкова много, но изследванията са установили, че това поведение е често срещано и обикновено е свързано с дълбоки психологически фактори.

„Лъжата е свързана със самооценката на човека”, твърди психологът Робърт Фелдман от Университета на Масачузетс. Когато хората смятат самооценката си за застрашена, те веднага започват да лъжат на по-високо ниво.

А да се лъже не е и лесно. Изследване показва, че лъжите отнемат 30% повече време от това да кажем истината. Любопитно откритие за това деструктивно човешко поведение е, че хората лъжат в работни имейли по-често, отколкото са го правели при старомодното писане на ръка. Съвсем друг е въпросът дали хората винаги наистина имат намерение да лъжат.

Животните също са способни да заблуждават, сочат резултатите от изследване, в което те били награждавани или наказвани в зависимост от поведението им.

цялата статия

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.