zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

iPhone става медицински прибор



iPhone става медицински прибор

фото: wired.com

Вграждат му микроскоп и спектрометър.

5 октомври 2011, здраве.bg

Инженери от Университета на Калифорния са разработили вариант на мобилния телефон на Apple, който го превръща в медицински прибор. Стойността на допълнителните компоненти в iPhone няма да се отрази на цената му.

Според американските инженери неголямото усъвършенстване на телефона го превръща в уред, който може да прави детайлна микроскопия и спектроскопия.

За да превърнат iPhone в микроскоп, отначало те са използвали обикновена вода, която се разтича по повърхността на лещата, а по-късно – сферична леща. Тя самата има слабо увеличение, но използвана заедно с камерата на телефона дава възможност да се виждат обекти с големина до 1,5 микрона. Това е напълно достатъчно, за да се определя вида на кръвните клетки – например да се види специфичната форма на еритроцитите, която те имат при някои видове анемия.

Съвсем елементарният спектрометър позволява да се разпознае количеството кислород в кръвта и химическите маркери на някои болести.

Преработеният iPhone дава възможност на лекарите да диагностицират заболявания на кръвта, а ако имат нужда от допълнителна консултация – да използват стандартните функции на телефона, за да изпратят снимката на свой колега в лаборатория.

Разработчиците се надяват новия модел iPhone да стане много популярен и сред студентите до медицина.

Очаква се изобретението да бъде официално представено на ежетодния конгрес по оптика в Калифорния, който ще се проведе от 16 до 20 октомври.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.