zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Йогата не помага за отслабванеЙогата не помага за отслабване

21 септември 2011, здраве.bg

Заниманията с йога не влияят върху теглото и фигурата, твърди Мат Робъртс – треньор по йога в един от най-популярните и посещавани от знаменитости спортни центрове в Лос Анджелис, цитиран от Ройтерс. „Много хора прекарват часове в залата по йога с надежда да свалят килограми и да изваят фигурата си, но това е напразно”, твърди той.

„Заниманията с йога няма да доведат до отслабване”, съгласен е Джон Бревър от Университета на Бедфордшайър, Великобритания, „и няма смисъл да се подвеждаме по изказванията на знаменитости, които твърдят обратното”.

Ройтерс привежд като доказателство и резултатите от изследване, проведено в Университета на Уисконсин, САЩ, с цел да покаже има ли ефект от йогата по отношение на отслабването. Участниците в експеримента се занимавали с йога в продължение на 2 месеца, 3 пъти седмично по 55 минути. Направените след приключване на опита замервания показали, че не са налице никакви промени във фигурата и теглото.

Силовата тренировка – хата-йога, която по думите на някои заменя успешно аеробните натоварвания, всъщност позволява да се изгорят само 237 калории за 55 минути, изчисляват американските учени. За сравнение, косенето на трева с електрическа косачка дава възможност да се изразходят 250 калории за същото време.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.