zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Не всички родилни петна са безобидни



Не всички родилни петна са безобидни

Навременните мерки могат да спестят много проблеми.

25 юли 2011, здраве.bg

Едно на всеки десет бебета развива васкуларно родилно петно при раждането си или скоро след това. Въпреки че обикновено са безобидни, някои от петната по рождение може да се нуждаят от лечение поради мястото, на което се намират или заради нарастващия им размер.

Има няколко различни вида петна по рождение и е важно да се определи вида на конкретното преди да се обмислят каквито и да е потенциални манипулации с него. Повечето петна по рождение не крият рискове за бебетата и не се лекуват, но някои могат да нараснат и да причинят усложнения, особено ако се намират в областта около очите, устните, носа или слабините. Освен това всяка лезия, която може да се възпали, трябва да се наблюдава.

Видове родилни петна

Петната по рождение са обикновено червени, бели или кафеви.

Червената разновидност, които се наричат детски хемангиоми, са най-разпространените и обикновено придобиват формата на малка подутина или плоско петно с форма на ягода. Въпреки че тези петна растат през първите шест месеца от живота, дерматолозите обикновено могат да определят максималния им размер в третия или четвъртия месец.

С времето повечето детски хемангиоми изчезват от само себе си, но има случаи, когато дерматолозите препоръчват лечение. Например, ако един детски хемангиом се образува около очите и не се лекува, може да попречи на нормалното развитие на зрението, или, ако е в зоната на слабините, може да предизвика възпаление и да причини болка на детето.

Използването на пропранолол, лекарство за високо кръвно налягане, се счита за най-новото научно откритие при стопяването на хемангиомите. Все пак прилагането на лекарството трябва да се наблюдава внимателно - заради потенциалните странични ефекти.

В зависимост от размера някои родилни петна върху лицето могат да оставят белег или да доведат до увисване на кожата след като изчезнат. Затова е важно родителите да се консултират с дерматолог веднага щом се появи такова петно - за да може случаят да се оцени правилно и да...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.