zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 популярни заблуди, които ще ви попречат да отслабнете



10 популярни заблуди, които ще ви попречат да отслабнете

Спортуването, дори и да е редовно, не е гаранция за сваляне на килограми.

Не позволявайте на никой да ви спре по пътя към отслабването и постигането на перфектното тегло.

22 юли 2011, здраве.bg

... на мъжа е устроено така, че процентното съдържание на мускули е по-голямо от това при жените. Поради тази причина мъжкият метаболизъм работи с 5 до 10% по-бързо дори и в покой.

Освен това под въздействието на женските полови хормони тялото на жената складира повече подкожни мазнини и поради тази причина нежният пол по правило има по-голям процент мазнини в сравнение с мъжете.

Винаги може да направите нещо по този въпрос, но това ще ви коства доста работа и пот.

Заблуда 4: „Всички калории са еднакви и затова няма значение какво ям”

Новите проучвания показаха, че не всички калории са еднакви. Някои храни изискват повече усилия при обработката им в стомашно-чревния тракт и следователно горят повече калории по време на хранене. Само усърдното сдъвкване на трудно смилаеми храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и крехки меса може да увеличи горенето на калории с до 30%.

Японско проучване показва, че жените, които се хранят с по-трудно усвояеми храни, имат най-малка обиколка на талията. Фибрите и белтъчините в тези храни изискват толкова много усилия от страна на храносмилателната система, че тя не може да абсорбира част от калориите и така допринася за изпълняването на целта - да отслабнете.

Заблуда 5: „Яденето на мазнини ще ме направи мазен”

Обезмаслените продукти понякога съдържат повече калории от пълномаслените. Освен това според утвърдените норми на хранене човек трябва да приема 20-35% от калориите си чрез мазнини. Все пак от основно значение е видът на мазнините.

Мононенаситените мазнини, съдържащи се в растителните масла, имат благоприятен ефект както върху здравословното състояние на човек, така и върху неговата фигура. Особено богати на мононенаситени мазнини са ядките, маслините и авокадото. Публикуван в British Journal of Nutrition доклад показва, че тези храни помагат на човек да отслабне без да намалява калорийния прием за деня.

Заблуда 6: „Храненето в късните часове води до напълняване”

Елиминирането...

 
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.