zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чупенето на таблетките може да е опасноЧупенето на таблетките може да е опасно

Въпреки наличието на делителна черта при някои таблетки тяхното разчупване рядко е лесно.

Почти невъзможно е при разчупване да се постигне желаната доза.

18 юли 2011, здраве.bg

Често срещаната практика да се чупят на две таблетките може да се окаже опасно или най-малкото да попречи на ефективната терапия, твърдят експерти от Факултета по фармацевтични науки в Университета в Гент, Белгия. Данните, изнесени от тях сочат, че близо 1/3 от счупените фрагменти се отклоняват от препоръчителните дози с над 15%.

Изследването подчертава, че практиката да се чупят таблетките може да има сериозни клинични последствия при лекарствата, при които границата между терапевтичната и отровната доза е минимална.

Резултатите от опитите показват, че 31% от парчетата от таблетките имали отклонение от теоретичното си тегло с повече от 15%, а 14% от парчетата се отклонявали с над 25%. Дори и най-прецизният метод за разчупване показал отклонение от 8 до 21%.

Разчупването на таблетките е широко разпространено в различни здравни сектори, но както сочат резултатите само четвърт от лекарствата се разполовяват точно. Счупените половинки обикновено са неравни, а често значително количество от тях се губи по време на разполовяването.

Използваните при пробата лекарства били за различни заболявания, включително Паркинсон, тромбоза, артрит и сърдечна недостатъчност, а използваните уреди за разчупване били кухненски нож, ножица и специално приспособление за разполовяване на таблетки. След разчупването, всяко парче било претеглено, за да се установи какво е отклонението от теоретичното тегло.

Ключовите резултати сочат, че:

- Използването на приспособление за чупене на таблетките е най-прецизният метод. Той показал отклонение от 15 до 25% в 13% от случаите, но в сравнение с отклонението при използване на ножици (в 22% от случаите) и на нож (в 17% от случаите), методът остава най-точен.

- Приспособлението за чупене на таблетки предизвиквало отклонение над 25% само в 8% от случаите в сравнение с 19% от случаите при използване на ножици и 17% при използване на нож.

- Някои лекарства се разполовявали прецизно и по-лесно от други. При най-лесните за счупване значимо...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.