zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колагенът и протеинитеКолагенът и протеините

здраве.bg

Протеините участват в много функции на тялото. Те се синтезират от клетките и се използват за поддръжката на заобикалящите клетки и на останалата част от тялото. Колагенът е специфичен протеин - компонент от съединителната тъкан, чиято функция е да поддържа тъканите. Разстройствата във функционирането на протеините и в частност колагена водят до различни заболявания.

Структура на протеините и колагена

В човешкото тяло има около 20 аминокиселини. Клетките изграждат протеини с помощта на аминокиселините. Една верига от ДНК в ядрото на клетката шифрира съответстваща на нея верига аминокиселини. Клетката има механизъм, с който чете кода на ДНК и съчетава аминокиселините, за да създаде протеин. Веригата от аминокиселините се нагъва в голяма структура. Физическата структура и функция на протеините зависи от веригата от аминокиселини.

Има различни видове колаген съответно с различна структура. Като цяло аминокиселините формират спираловидни структури, които накрая формират дълги фибри.

Функции

Протеините имат много функции. Ензимите са специален вид протеини, които помагат за възникването на химичните реакции, могат да изграждат нови химикали или да ги разрушават. Всъщност протеините са синтезирани с помощта на специфични ензими. Други протеини функционират като преносители, превозващи различни химикали през тялото. Някои протеини играят ролята на хормони. Инсулинът е протеин, който „казва” на клетките да извличат кръвна захар от кръвта. Други протеини осигуряват структури като колагена. Колагенът заздравява и укрепва тъкани - кожата, сухожилията и хрущялите.

Разстройства

Тъй като колагенът подпомага здравината на тъканите, разстройствата, свързани с този протеин, повлияват негативно тези тъкани като ги направят по-слаби. Синдромът Елърс-Данлос например е генетично разстройство на колагена, който води до прекалена еластичност на ставите. Може да причини нестабилност в тях, затруднено заздравяване на раните и отслабване на кръвоносните...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.