zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Със 7 грама шоколад на ден се абонираме за младосттаСъс 7 грама шоколад на ден се абонираме за младостта

7 юли 2011, здраве.bg

Вече е научно доказано, че, ако човек хапва само по 6-7 грама шоколад всеки ден, не само че ще е в добро настроение, но и ще забави идването на старостта.

Тези обнадеждаващи заключения са дело на група американски учени от Центъра по здравеопазване и хранене „Хърши“, които в продължение на години са наблюдавали ефектите, които шоколадът оказва върху различните органи и системи в човешкото тяло.

Основният извод, до който са достигнали, гласи, че какаовите зърна по уникален начин забавят процеса на стареене на клетките, а оттам гарантират бодрост и жизненост за по-дълго време.

В процеса на изследване и обобщение съдържащите се в какаото/шоколада флавоноиди и антиоксиданти са сравнявани с такива, които са добивани от други хранителни продукти и най-вече от плодове.

По своята същност тези вещества – антиоксидантите и флавоноидите – играят важна роля за предпазването на организма, тъй като се образуват в растението като резултат от опита му да се противопостави на вредното въздействие на факторите на околната среда. По същия начин те предпазват и човешкото тяло, защитавайки го от свободните радикали и отрицателните ефекти в резултат на съприкосновението с околната среда.

Единственият начин човешкото тяло да си набави необходимите дози от тези вещества е чрез храната, поради което подборът на подходящи продукти, каквото е и какаото/шоколадът, е от съществено значение.

За любителите на белия шоколад идва неприятното заключение, че той не съдържа полезните елементи, с които натуралният зарежда човешкото тяло. Затова, ако искаме да сме млади и жизнени по-дълго време, трябва да заложим на натуралния шоколад или шоко напитка.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.