zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високият холестерол: изпотяване, болки и умораВисокият холестерол: изпотяване, болки и умора

здраве.bg

... основна причина за умората, повишеното изпотяване и болките, особено по време на физическа активност. Тези състояния също допринасят за високия холестерол.

Здравословното хранене и редовната физическа активност способстват за намаляване на теглото и нормализиране на нивото на холестерола. Препоръчва се всеки ден 30 до 60-минутна умерена физическа дейност - бързо ходене, плуване, колоездене или бягане.

Промени в хранителния режим

Диетата за постигане на оптимално тегло и нормализиране на серумния холестерол трябва да включва консумацията на повече плодове и зеленчуци, ограничаване на приема на наситени мазнини и избягване на транс мазнините от хранителния режим.

Консумацията на храни, които съдържат наситени мазнини - тлъсто месо, пилешко, яйца и млечни продукти може да повиши нивото на LDL холестерола в кръвта. За предпочитане са крехките меса и филета, пилешкото без кожа и нискомаслените млечни продукти. Транс мазнините се съдържат в преработените и пържените храни. Освен че увеличават LDL холестерола, те намаляват нивото на добрия (HDL) холестерол в кръвта.

Ако промените в начина на живот като спазването на здравословна диета и редовното спортуване не намаляват достатъчно нивото на холестерола, консултирайте се с вашия лекар или със специалист.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.