zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високият холестерол: изпотяване, болки и умора



Високият холестерол: изпотяване, болки и умора

здраве.bg

... основна причина за умората, повишеното изпотяване и болките, особено по време на физическа активност. Тези състояния също допринасят за високия холестерол.

Здравословното хранене и редовната физическа активност способстват за намаляване на теглото и нормализиране на нивото на холестерола. Препоръчва се всеки ден 30 до 60-минутна умерена физическа дейност - бързо ходене, плуване, колоездене или бягане.

Промени в хранителния режим

Диетата за постигане на оптимално тегло и нормализиране на серумния холестерол трябва да включва консумацията на повече плодове и зеленчуци, ограничаване на приема на наситени мазнини и избягване на транс мазнините от хранителния режим.

Консумацията на храни, които съдържат наситени мазнини - тлъсто месо, пилешко, яйца и млечни продукти може да повиши нивото на LDL холестерола в кръвта. За предпочитане са крехките меса и филета, пилешкото без кожа и нискомаслените млечни продукти. Транс мазнините се съдържат в преработените и пържените храни. Освен че увеличават LDL холестерола, те намаляват нивото на добрия (HDL) холестерол в кръвта.

Ако промените в начина на живот като спазването на здравословна диета и редовното спортуване не намаляват достатъчно нивото на холестерола, консултирайте се с вашия лекар или със специалист.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.