zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Добрият холестерол: лошо ли е когато е нисък



Добрият холестерол: лошо ли е когато е нисък

Липопротеините с висока плътност са по-известни като добър или HDL холестерол.

HDL холестеролът трябва да е в определени рамки, за да функционира пълноценно.

здраве.bg

Холестеролът се придвижва в тялото с помощта на специални молекули, наречени липопротеини. HDL или липопротеините с висока плътност са още известни като „добър” холестерол - високите им стойности намаляват риска от исхемична болест на сърцето и сърдечен удар.

LDL и HDL холестерол

Функцията на липопротеините с висока плътност (HDL) е да транспортират холестерола до черния дроб. Някои автори дори смятат, че тези липопротеини са способни да премахват холестерола, натрупан под формата на артериални плаки, което значително забавя тяхното развитие.

LDL холестеролът (т.е. липопротеините с ниска плътност) има тъкмо обратния ефект и затова се означава още като „лош” холестерол. Неговото високо ниво се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Холестерол и триглицериди

При съмнения за повишен сърдечен риск се назначават рутинни изследвания на холестерола и триглицеридите. Обичайно се измерват четири показателя в кръвта: триглицериди, LDL, HDL и общ холестерол. Препоръчва се стойностите на HDL холестеролът да бъдат над 1,29 mmol/l при мъжете и над 1,03 mmol/l при жените.

Здравни рискове и симптоми

Ниското ниво на HDL холестерол в кръвта може да причини сериозни здравословни проблеми. Ако измерените стойности са под 1 mmol/l, драстично се увеличава риска от сърдечно заболяване. Други допринасящи фактори са тютюнопушенето, консумацията на наситени и транс мазнини и храни с много холестерол, както и затлъстяването.

Лечение

За да понижите стойностите на общия холестерол и повишите тези на добрия HDL холестерол, най-добре първо се консултирайте със своя лекар. Като начало експертите препоръчват да се ограничи приемът на храни богати на транс мазнини, холестерол и наситени мазнини и те да бъдат заменени с такива, които съдържат полиненаситени и мононенаситени мазнини – те имат благоприятен ефект върху липидния профил.

вижте още: Холестеролът: реалността зад числата

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.