zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои болкоуспокояващи без рецепта могат да са изключително опасниНякои болкоуспокояващи без рецепта могат да са изключително опасни

Основното вещество в тях може да е дори смъртоносно, твърди изследване.

3 юни 2011, здраве.bg

Активната съставка на много медикаменти без рецепта, които използваме за потискане на болката и кашлицата, както и за намаляване на температурата, може да бъде опасна, дори смъртоносна, ако се предозира, предупреждават експерти.

Приемът на големи количества парацетамол (познат на места като ацетаминофен) може да причини остро, животозастрашаващо състояние с нарушение на чернодробната функция. Въпреки това парацетамолът се съдържа в изключително голям брой лекарства, продаващи се свободно без рецепта в аптечната верига - от болкоуспокояващи и понижаващи температурата средства до сиропи за кашлица, и в листовките, придружаващи медикамента, тази опасност не е посочена.

Най-лошото в случая е, че повечето хора не са информирани относно опасностите, които крие приемът на лекарства без рецепта. Скорошно проучване, цитирано от American Journal of Preventive Medicine (2011; 40: 585-92), показва, че продаването на лекарство без рецепта почти всички хора разбират така: „Щом мога да си го купя без рецепта от аптеката, то лекарството е абсолютно безопасно“.

След изнасянето на тези данни, много експерти се обединиха около идеята, че всички продукти, които съдържат парацетамол, трябва да бъдат означени със специален знак, който да алармира, че става дума за потенциално опасен медикамент.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.