zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Закусва ли българинът и каквоЗакусва ли българинът и какво

Закуската трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия.

Над 3/4 от българите закусват, но предпочитат тестени изделия вместо пълнозърнести продукти и плодове.

здраве.bg

... с това, че се разграждат по – бавно и освобождават енергия по-дълго време в сравнение с други видове храни. По този начин фибрите спомагат за поддържането на ситост по-дълго време, т.е. предпазват от преждевременно огладняване, което най-често се компенсира с „лоши” въглехидрати като вафли, кексове, чипс и др.

Проучването показва, че 63% от участниците споделят твърдението на специалистите, че закуската е най-важното хранене за деня. В същото време не малък процент - 19% от анкетираните признават, че не са запознати и не обръщат внимание на този научнодоказан факт.

Данните сочат и, че предпочитана храна сутрин продължават да са тестените изделия. От въпроса „Какво обичайно закусвате” 76% отговарят, че избират баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. Едва 6% от анкетираните предпочитат плодове, а само 9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня.

На въпроса „Знаете ли кои според специалистите са най-подходящите за началото на деня храни”, едва 7% посочват, че това са пълнозърнести продукти. Само за 2% от анкетираните този тип продукти са най-подходящата закуска.

Анкетата категорично отчита, че пълнозърнестите продукти все още не са част от хранителния режим на повече от половината от участниците в допитването. На въпроса „Колко често консумирате пълнозърнести продукти”, eдва за 7% от анкетираните тази категория продукти е част от менюто им, а само 6% консумират пълнозърнести продукти веднъж седмично.

Сред най-честите причини за пропускането на закуската са ограниченото време сутрин. 48% от анкетираните, които споделят, че похапват междинна закуска преди обяд, го правят именно заради чувството на преждевременен глад.

Според специалистите балансираната диета трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20 % от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.