zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво най-често дразни кожата ни у дома



Какво най-често дразни кожата ни у дома

За да се предпазят ръцете от вредни химически агенти, е най-добре да се ползват ръкавици.

Домашните задължения също могат да се окажат вредни за кожата.

здраве.bg

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и този факт не е случаен. На нея се пада особено тежката задача да покрива отвън организма и да го предпазва успешно от инфекции, травми, дехидратация, прегряване и други застрашаващи фактори на околната среда. За съжаление понякога ние забравяме, че преди всичко кожата е орган, т.е. състои се от живи клетки, а те могат да бъдат увредени под действието не само на слънцето, но и на различни химикали и други дразнители.

Алергичните реакции към различни продукти, използвани в домакинството, не е никак рядко явление. Такива алергии се развиват най-често след многократна експозиция на различни субстанции, използвани все по-масово в бита.

Дори миенето може да бъде опасно

Продуктите за миене често стават причина за контактен дерматит - кожна реакция, която не представлява алергия, но е също толкова опасна за кожата. Основна причина за появата на контактен дерматит е дългото и многократно излагане на определен агент (присъстващ в някой препарат), който нарушава целостта на кожата и причинява възпаление. Това ни прави особено податливи – особено хората, които се отличават с добри хигиенни навици и третират кожата си почти непрекъснато с агресивни препарати.

Характерните оплаквания са зачервяване, сухота, напукана кожа, леко подуване и поява на мехури.

Дерматолозите предупреждават да бъде внимателни и с козметиката за очи, депилиращите средства, дезодорантите и кремовете за лице. Погрешно е да се смята, че реакцията на свръхчувствителност от страна на кожата може да се преодолее с помощта на други козметични продукти. Всъщност това може допълнително да утежни проблема.

Ремонтите у дома често вредят на кожата

Ако в желанието си да подобрите вида на жилището си ви се налага да работите с материали като разредители за бои, водно глас, цимент, по-добре се запасете предварително с поне един чифт ръкавици. Боравенето с голи ръце крие значителни рискове за развитието на контактен дерматит, който не само...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.