zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алцхаймер: в рисковата група ли стеАлцхаймер: в рисковата група ли сте

Болестта на Алцхаймер остава загадка, но все пак някои рискови фактори са доказани.

здраве.bg

... на околната среда за развитието на Алцхаймер. Но проучване от 2006 г. показва, че 80% от риска за развитие на заболяването има генетична компонента.

4. Пушач ли сте?
Нисък риск: Непушачи, бивши пушачи
Висок риск: Пушачи

Защо тютюнопушенето има значение: Доказателствата сочат, че пушенето повишава риска от развитие на Алцхаймер с около 50%. Датско проучване от 2007 г., което проследило състоянието на 7000 души над 55 г. в период от 7 години, показва, че пушачите са много по-често засегнати от заболяването в сравнение с бившите или непушачите. Тези резултати развенчават мита, че пушенето предпазва от деменция, категорични са експертите.

5. Страдате ли от диабет?
Нисък риск: Недиабетици
Висок риск: Диабетици

Защо диабетът има значение: Хората с диабет тип 2 имат поне два пъти по-висок риск в сравнение с недиабетиците. Някои проучвания заключват, че колкото по-висока над нормата е кръвната захар, толкова по-голяма е опасността от развитие на Алцхаймер при възрастни хора.

6. Затлъстяване
Нисък риск: Нисък индекс на телесна маса
Висок риск: Наднормено тегло и затлъстяване

Наднорменото тегло и затлъстяването също предразполагат към развитието на деменция в по-късна възраст. Мъжете с най-нисък индекс на телесна маса през 40-те и 50-те години от своя живот са с най-нисък риск от развитие на Алцхаймер, сочи 20-годишно шведско проучване. Според него 70-годишните жени с наднормено тегло или затлъстяване са с най-голям шанс да развият болестта в следващите 10-18 години.

Хората със затлъстяване също страдат от повишен риск да страдат от здравословни проблеми, свързани с Алцхаймер като високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания и диабет.

7. Сериозни травми на главата
Нисък риск: Хора без история на травма
Висок риск: Хора, претърпели травма след 50 годишна възраст

Защо травмите на главата имат значение: Мозъчните травми се свързват с повишен риск от развитие на Алцхаймер, дори и ако са били години преди първите...

 
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.