zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Броколи – сервирайте го на пушачите



Броколи – сервирайте го на пушачите

Броколито стимулира процесите, свързани с прочистването на дробовете. (фото: sxc.hu)

Броколите прочистват белите дробове на пушачите.

здраве.bg

Съдържащи се в броколите вещества спомагат за прочистването на белите дробове, показват резултатите от скорошно изследване на учени от Балиморския университет, САЩ.

От основно значение за намаляване на натрупванията в дробовете на хората, които системно злоупотребяват с цигари, е веществото сулфорафан, твърдят проучванията. То се отличава със способността да задейства повторно или да ускори дейността на макрофагите. Именно от макрофагите в най-голяма степен зависи състоянието на белите дробове, защото това са белите кръвни телца, които се грижат за елиминирането на бактериите и отделените от тях частици, които се наслагват върху органите на дихателната система и затрудняват тяхната дейност.

При хората, които пушат от дълъг период от време или които на ден изпушват голям брой цигари, дейността на макрофагите е силно затруднена. Вредните вещества и химикалите, които попадат в дробовете заедно с цигарения дим, нарушават функционирането на системата, от която зависи дейността на белите кръвни телца и съответно прочистването на дробовете. Подобно състояние се наблюдава и при пациентите, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). 

Когато обаче един пушач консумира броколи сравнително редовно, той си набавя значителни количества сулфорафан. По този начин се стимулират по естествен път процесите, свързани с прочистването на дробовете, и се поддържа на добро ниво функционирането им.

Според изследователите от Балтимор сулфорафанът може да се прилага успешно и при лечението на редица белодробни заболявания.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.