zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 начина да преборим алергията с естествени средства



7 начина да преборим алергията с естествени средства

Не е нужно всяка алергична проява да води до прием на лекарства.

16 май 2011, здраве.bg

За повечето хора пролетта е най-дългоочакваният сезон, защото хубавото време повишава настроението и повдига духа. За други обаче пролетта е сезонът, през който цъфтящите дървета и треви са дразнител и причина за редица здравословни проблеми. Те я свързват с неприятно кихане, кашляне, сълзене на очите, обостряне на конюктивити и други алергични прояви.

1. Повече вода

Пийте поне 8 до 10 чаши вода на ден - за да стимулирате естествените прочистващи механизми на тялото. Проучване показва, че добрата хидратация през пролетта намалява симптомите на алергия при 38% от хората.

2. Пийте зелен чай

Зеленият чай съдържа един по-специален антиоксидант, наречен епигалокатехин галат (EGCG), който блокира освобождаването на хистамин и имуноглобулини Е - вещества, които участват в развитието на алергичните реакции. За оптимален ефект пийте поне 2-3 чаши зелен чай на ден.

3. Кверцитин - за потушаване на алергичните симптоми

Кверцитинът представлява антиоксидант с изразено противовъзпалително и антихистаминово действие. Той има свойството да облекчава алергичните прояви и да подобрява функцията на белите дробове. Отлични източници на кверцитин са ябълките, лука, безкостилковите плодове, зелето, ядките, черният и зеленият чай. Според някои проучвания, хората, които ядат много ябълки, имат подобрена белодробна функция и намален риск от заболявания на дихателната система.

4. Коприва

Народната медицина от хиляди години използва парещата коприва за лечение на различни състояния и заболявания. Едно чудесно нейно приложение, подплатено с научни доказателства, е облекчаването на алергичните прояви. Копривата е почти толкова ефективна, колкото някои лекарства, но за разлика от тях не присъства риск от появата на странични ефекти като сухота в устата и сънливост.

5. Екстракт от ананас

Ензимът бромелаин, съдържащ се в особено големи количества в сока от ананас, подпомага лечението на синузит, бронхит, пневмония и други белодробни...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.