zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

По-малко образованите стареят по-бързо



По-малко образованите стареят по-бързо

Хората с по-ниско образование остаряват по-рано и живеят по-кратко.

здраве.bg

Хората с по-ниска квалификация не само имат по-малки шансове за професионална реализация, но и остаряват по-бързо, показва проучване сред 400 мъже и жени, цитирано от Би Би Си.

ДНК доказателства предполагат, че клетъчното стареене е свързано с придобитото образование на човек. Експертите обясняват този на пръв поглед парадоксален факт с разликите в начина на живот при хора с и без образование. Тези с по-висока квалификация са склонни да водят по-здравословен начин на живот.

Връзката между здравето и социално-икономическия статус е добре известна. По правило хората с ниски доходи са по-склонни да злоупотребяват с алкохол и цигари, по-често са физически неактивни и имат достъп до по-ниско качество на здравна помощ.

Настоящото проучване обаче показва, че образованието е сред най-важните фактори за здравето на човек, а неговият доход и социален статус не играят почти никаква роля. Експертите предполагат, че по-образованите хора са по-отговорни към собственото си здраве и това на близките си. Освен това те са подложени на по-малко стрес на работното място или пък се справят с него по-лесно.

В проучването са взели участие над 400 мъже и жени на възраст между 53 и 75 години. Взетите ДНК проби от хората без квалификация се отличават с по-къси теломери спрямо останалите хора. Теломерите са крайните фрагменти на хромозомите, които защитават молекулата на ДНК от увреди. Скъсената им дължина е маркер за по-бързо протичащи процеси на стареене в клетката.

„Образованието е маркер за социално положение, който хората придобиват рано в своя живот. Нашето проучване предполага, че условията на живот, породени от ниския социален статус, са причината, която подтиква клетките да стареят по-бързо” заключва ръководителят на проучването проф. Андрю Степто от Лондонския университетски колеж.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.