zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За век мъжете са се издължили с 10 см



За век мъжете са се издължили с 10 см

Съвременният мъж безспорно яде повече и по-калорична храна от предците си.

И жените са „пораснали“, но средно само с 3 см.

30 април 2011, здраве.bg

Само за 100 години средностатистическият мъж е станал с 10 см по-висок, пише бритнаският в „Дейли мейл”, като обяснява този факт с „по-силната храна, с която се хранят хората днес“.

Ако в началото на 20 век средната височина, до която са мъжете, е билa 1,68 м, то е отчетено, че през 2000 г. мъжът средно е растял, докато достигне височина от 1,78 м. За сравнение се посочва, че и жените са повишили своя ръст, но с незначителни на фона на мъжкото израстване 3 сантиметра – от 160 през 1900 г. до 163 см в началото на 21 век.

Специалистите, които са се заели с това да обяснят този факт, отбелязват, че „порастването” си съвременния мъж дължи в най-голяма степен на по-добрата храна, която техните майки консумират по време на бременността: „Това оказва съществена роля за износването на здрави и силни бебета, а оттам и за израстването на снажни и физически по-силни представители на човешката раса. Не бива да се пренебрегват и значително по-добрите санитарни условия, в които ние живеем за сравнение с тези, които са имали нашите предци, както и високите технологии, улесняващи и подобряващи начина на живот и работа в наши дни“.

Ръководител на екипа, достигнал до тези заключения, е носителят на Нобелова награда Робърт Фогел, продължава публикацията. Според вестника, до този момент това е най-мащабното и изчерпателно подобно изследване, което проследява развитието на човечеството. За провеждането му са били необходими дълги години труд и събиране на данни.

В заключение може да се каже, че днешният човек, освен че живее по-дълго, води и живот на по-висок човек, завършва „Дейли мейл“.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.