zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Солариумът вреди и на косатаСолариумът вреди и на косата

Солариумът е вреден не само за кожата, но и за косата.

11 април 2011, здраве.bg

Последните проучвания в областта на здравето и красотата показват, че солариумът и честото му посещаване могат да се окажат изключително вредни и за косата, като предизвиканият косопад може да доведе и до оплешивяване.

В голяма степен негативният ефект от солариума се намира в пряка връзка с това, че повечето от жените, според статистиките около 84% от всички жени на планетата, са променили естествения цвят на косата си. Именно поради това излагането на ултравиолетовите лъчи на уреда, потъмняващ цвета на кожата, може да предизвика нежелано изсветляване на косата, изтъняване и окапване.

В голяма степен промяната в здравината и цвета на косата, която е налице при взаимодействието между влиянието на околната среда и влиянието на солариума, зависи от наситеността на пигмента на косата, който е индивидуален при всеки човек. При брюнетките например, този пигмент е с по-голяма концентрация, което предполага по-бавното му унищожаване. При жените с руси или светли коси пигментът е в по-малки количетсва, което предполага риск от по-бърза промяна в цвета на косата.

Загубата на пигментацията не е обаче единствено проблем на визията, за какъвто го смятат голям процент от хората. Когато косата загуби естественото си оцветяване, тя става суха, къса се по-лесно, опада. Без конкретна причина е възможно дори пълно обезцветяване на определени участъци от косата.

Именно поради това специалистите заключават, че прекаляването със солариум е предпоставка за оплешивяване още в ранна възраст.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.