zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Месото и заблудите за него



Месото и заблудите за него

Месото не е непременно храна, която трябва да се избягва.

Кои са основните заблуди, на които робуваме, включвайки месото в менюто си.

здраве.bg

Мнозина са на мнение, че консумацията на престояло месо е вредна за здравето. Научно доказано е, че месото може да бъде източник на токсини, които да окажат негативно въздействие връху човешкото тяло. На практика обаче, това се получава единствено когато в него са започнали процесите на гниене, в резултат на които са се отделили тези токсини.

Вегетарианството не е решение на този проблем, тъй като дори някои от хората, отказали се от месото, консумират риба, в която по същата логика могат да се съдържат токсини.

Прекаляването с месото причинява рак

Широко разпространена е заблудата, че прекомерната консумация на месо може да предизвика появата на ракови образувания, поради канцерогенните вещества, които се съдържат в него.

Учените обаче са потвърдили, че за наличието на такива вещества може да се говори единствено при храните, които са били пържени или опушвани. Консумацията на варено, задушено, обработено на скара месо не крие този риск.

Месото предизвиква напълняване

Както и всички останали продукти, така и видовете месо се различават по хранителните си показатели. Схващанията, че месото оказва негативен ефект върху външния вид и води до скоростно напълняване, се основават на знанията, че месото се усвоява от тялото напълно. Поради това честата консумация на тлъсти меса гарантира изобилие от калории, а оттам и напълняване. В същото време обаче, нетлъстите меса и пилешкото не само че не крият същата опасност, но са и основен елемент на множество диети.

Хората, които не ядат месо, живеят по-дълго

Това твърдение се поддържа най-вече от вегетарианците.
В действителност, върху продължителността на живота рефлектират всички елементи на действителността – ген, влияние на околната среда, стрес в ежедневието. Така че твърде погрешно е да се посочва месото като източник на всяко зло.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.