zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословният начин на живот: да преодолеем препятствиятаЗдравословният начин на живот: да преодолеем препятствията

Пролетното време предразполага най-малко към повече разходки и излети.

Правилната диета и упражнения невинаги са свързани с пари.

1 април 2011, здраве.bg

Основните стъпки към един здравословен начин на живот са лесни. И все пак много хора правят неимоверни усилия за няколкото крачки към подобряване на диетата, правенето на упражнения и полагането на грижи за себе си. Често срещаните препятствия превръщат здравословния начин на живот във физическо и психическо предизвикателство, с което невсеки успява да се справи. Осъзнаването на тези бариери, които ви дърпат назад, може да помогне да преодолеете трудностите.

Ограниченото време

Забързаното ежедневие е нещо често срещано и оставя на човек твърде малко време за самия себе си. Упражненията като че най-често остават на заден план, когато хората нямат достатъчно време. Дори правилното хранене и добрата диета може да се превърнат в предизвикателство.

Здравословният начин на живот изисква всъщност малко време и усилия, но можете да работите върху него и постепенно и по малко. Погледнете графика си и вижте какво можете да пропуснете, за да отделите време за здравословния си начин на живот. Например, заменете част от времето за гледане на телевизия и го прекарайте в упражнения.

Приготвянето на някои храни за няколко дни напред е също начин да преодолеете препятствието с ограниченото време.

Достъпът до средства

Хората, които живеят в по-малки населени места понякога имат ограничени ресурси за постигането на здравословен начин на живот. Възможно е наблизо да няма добра фитнес зала или достатъчно богат избор от здравословни храни. Ограничените ресурси карат някои хора да се откажат от идеята за здравословен начин на живот.

Вместо да се отказвате, намерете начин да правите редовни упражнения у дома. Направете си и собствена градинка с пресни продукти - по ваш избор.

Самоуважението

Ако те сте във форма или чувствате някакви болежки, ниското самочувствие няма да закъснее. Ако се чувствате неловко от външния си вид, е възможно да избягвате фитнеса или упражненията изобщо от страх каква ще е реакцията на околните. Идеята за оскъдните...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.