zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се погрижим добре за мозъка си



Да се погрижим добре за мозъка си

Шахът е сред най-полезните за мозъка игри.

Мозъкът се нуждае еднакво и от почивка и от натоварване.

23 март 2011, здраве.bg

Мозъкът също има нужда от редовни „упражнения“ - занимания за подобряване на състоянието, като според повечето специалисти правилото, че каквото е полезно за тялото, то е в пъти по-ефикасно за мозъка, важи с пълна сила.

Няма друг орган в човешкото тяло, който да се нуждае от толкова много енергия, за да функционира правилно. Сивите клетки имат особена нужда от грижи и от здравословен начин на живот. Ако тези фактори са налице, то рискът от инсулт и деменция значително намалява.

Основните негативни страни на всекидневието, от които е добре да предпазваме мозъка си, са тютюнопушенето, прекаляването с алкохола, поддържането на високо телесно тегло, липсата на движение. Редовното отчитане на кръвното налягане също е от особено значение за правилното функциониране на мозъка, защото при първата индикация, че нещо не е наред, трябва да се реагира.

Самите ние можем да поддържаме, освен тялото си, но и духа си млад и бодър - като даваме на мозъка си това, от което има нужда. Като за начало, ще споменем, че игрите – например шаха, пресмятането наум, усвояването на нов чужд език са все начинания, които стимулират мозъка, дават му енергия, подобряват способността му да запомня.

В същото време, физическите активности като танци, фитнес и всякакви упражнения, разходки също спомагат за правилното функциониране на мозъка особено с напредването на възрастта. Движението стимулира кръвообращението, а оттам се повишава и количеството кислород, което достига до мозъка.

Храната, която консумираме, когато е богата на витамини и минерали, предпазва мозъка от действието на свободните радикали в организма, затова не бива да се подценява значението и на дневното меню.

Достатъчно внимание е необходимо да се обръща и на времето за отмора. Релаксацията освобождава мозъка от ежедневния стрес, който днес се определя като един от основните фактори, водещи до деменция и предизвикващи инсулт.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.