zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Времето на пресните зеленчуци и плодове още не е дошло



Времето на пресните зеленчуци и плодове още не е дошло

Препоръките на диетолозите са всеки ден да изяждаме поне 1/2 кг плодове и зеленчуци.

20 март 2011, здраве.bg

Ежедневният прием на плодове и зеленчуци е от съществено значение за правилното функциониране на тялото ни - препоръките на Световната здравна организация са на ден трябва всеки от нас да изяжда поне по 500 г (без в това число да се включват картофите).

Важно условие, на което обаче трябва да обърнем внимание, е, че в края на зимния период плодовете и зеленчуците не се отличават нито с добър вкус, нито с изобилие от полезни вещества, без значение дали става дума за такива, които са отгледани у нас, или са внесени от чужбина.

По-доброто все още решение за набавяне на необходимите количества плодове и зеленчуци е да си купуваме замразени или консервирани. В тях също се съдържат, макар и в намалени количества, витамини, както и фибри, които са незаменими за работата на стомаха и червата.

В последните години най-често изборът за заместител на пресни зеленчуци и плодове пада върху замразените. Количествата на полезни вещества в тях надвишават тези в оранжерийните. Повечето хора днес нямат собствена продукция, прибрана наесен в камерата на хладилника, но пък със замразени плодове и зеленчуци може да се снабдим от почти всеки магазин.

Важно е обаче да бъдете внимателни в избора си. Например, трябва да избирате зеленчуци, които не са се „събрали на топка“ в средата на опаковката, а са разпръснати из цялата. Това е от значение, защото в първия вариант зеленчуците вече веднъж са се размразявали и след това повторно са замразени. С това част от полезните им вещества са си отишли, а и за повечето повторно замразяване е непрепоръчително.

Другото основно правило, което е добре да следвате при избора на замразени зеленчуци и плодове, е да гледате датата на пакетиране. Най-добре е да са замразени през лятото и есента на миналата година, тъй като при голяма част от тях, ако не се замразят веднага след прибиране, полезните свойства се губят. Това важи особено за доматите, пипера, броколито, карфьола и в по-малка степен за бобовите растения и морковите.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.