zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

15 начина, по които пушенето вреди на външния ни вид



15 начина, по които пушенето вреди на външния ни вид

Пушенето трайно намалява кислорода и хранителните вещества в кожата.

11 март 2011, здраве.bg

... 1000 лв.

4. Преждевременно състаряване и бръчки

Експертите са единодушни, че пушенето ускорява процесите на стареене, най-видими по кожата. Ето защо пушачите изглеждат с до 4 години по-възрастни от непушачите, заключва скорошно проучване.

На какво се дължи това? Пушенето нарушава кръвоснабдяването на кожата, което я прави по-суха.

5. Жълти пръсти

Никотинът в цигарите не само води до пожълтяване на зъбите, но оцветява ноктите и пръстиге. Все пак, ако потърсите в интернет, ще намерите голям брой решения на този проблем - като третиране с лимонов сок, с разтвор на белина и търкане със вълна. Но няма ли да е далеч по-лесно и безболезнено просто да спрете да пушите?

6. По-тънка коса

Ако бръчките по кожата не ви се струват достатъчна причина, пушенето вреди и на косата. Експертите предполагат, че токсични химикали в цигарения дим увреждат молекулата на ДНК в космените фоликули. Какъв е крайният резултат? Пушачите има по-тънка коса, която е склонна да стане сива по-рано в сравнение с непушачите.

Освен това пушачите-мъже са с два пъти по-голям риск да оплешивеят в сравнение с непушачите (при еднакви други условия).

7. Белези

Никотинът причинява свиване на кръвоносните съдове, което ограничава кръвоснабдяването на капилярите в кожата на лицето и други части от тялото. Това удължава времето за зарастване на раните и съответно прави белезите по-големи и по-червени.

8. Загуба на зъби

Пушенето повишава риска от всякакви проблеми със зъбите и венците, включително и рак на устната кухина. Според британско проучване от 2005 г. пушачите са до шест пъти по-застрашени от развитие на заболяване на венците, които може да причини загуба на зъби.

9. Естественият блясък на кожата липсва

Някога да сте чудили защо кожата на пушачите изглежда по-сива и състарена? Проучване, проведено още през 1985 г. стига до заключението, че характерното за пушачите лице има следните отличителни черти: бръчки, слабост на скулите...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.