zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

И от въглехидратите може да се отслабнеИ от въглехидратите може да се отслабне

Погрешно е да се смята, че въглехидрати се съдържат само в сладкото.

Въглехидратите не са синоним на вредна храна, от която се качват килограми.

9 март 2011, здраве.bg

Колкото и невероятно да звучи, спазването на хранителен режим, основан на приема на определени видове въглехидрати, може да спомогне за поддържането на ниски стойности на телесното тегло. Този определен вид въглехидрати са именно полизахаридите, които се съдържат в нишестето, скорбялата и др. За да бъде обаче отчетен резултат от полизахаридите, трябва да се намали консумацията на моно и дизахариди, каквито например са глюкозата и бялата захар.

Според редица проучвания, хората, в чието меню присъстват въглехидрати, по-лесно поддържат теглото си в нормални граници за продължителен период от време в сравнение с тези, които напълно ги изключват.

Препоръчително е около 60% от енергията, необходима на тялото през деня, да се набавя от въглехидрати.

В какво се крият основните ползи от консумацията на въглехидрати, когато на дневен ред е темата отслабване:

- Въглехидратите неутрализират чувството за глад бързо – става дума за това, че веднъж попаднали в храносмилателната система, те набъбват и създават усещането за ситост. В същото време намаляват количеството на консумираната по принцип храна.

- Въглехидратите и по-точно полизахаридите се преработват бавно от храносмилателната система, което води до редки изблици на чувството за глад;

- Незаменима е ролята им, която те изпълняват и по отношение на стойностите на кръвната захар в тялото. Бавната им преработка и абсорбция в кръвта спомага стойностите на кръвната захар да се поддържат на еднакви нива без резки промени.

- Въглехидратите също така спомагат за по-бързото усвояване на мазнините. След преработката им мазнините също носят на тялото енергия, а не се натрупват под формата на мастни депа.

- Особено по време на диета, въглехидратите играят важна роля за правилното храносмилане, а оттам водят и до редовното прочистване на червата и тялото. За целта е необходима редовна консумация на пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци, различни бобови култури и ядки.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.