zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Черният хляб предпазва от високо кръвно



Черният хляб предпазва от високо кръвно

Консумацията на черен хляб е сред основните превантивни мерки срещу хипертония.

здраве.bg

Зад това твърдение застават група американски учени, според които продуктите, съдържащи грубо смлени брашна, оказват незаменимо въздействие върху функциите на сърдечно-съдовата система.

Първите заключения в тази посока били направени, като за дълъг период от време специалистите наблюдавали жизнените показатели на жени, които спазват диета, основаваща се на черен хляб и други пълнозърнести храни.

Доказано било, че когато съществено място в дневното меню е отделено на овесената каша, на триците, на различните видове мюсли и на черния хляб, рискът от развитието на хипертония драстично намалява. В резултат на този тип хранене се елиминират и голяма част от предпоставките, водещи до инсулт, заключават още учените.

На по-късен етап в продължение на няколко години изследователи от Харвардския университет наблюдавали здравословното състояние на около 4000 млади жени. Резултатите от наблюдението недвусмислено показали, когато в менюто преобладават белият хляб, макаронените изделия от бяло брашно и храни, които като цяло са бедни на растителни фибри, при по-голяма част от жените се появяват сърдечни проблеми. За сметка на това, при тези, които залагат на пълнозърнестите продукти, нивото на холестерина се поддържа в нормални граници, като в същото време се заздравяват стените на кръвоносните съдове и се подобряват техните функции.

Заради тези нови данни храните, богати на фибри, в САЩ печелят все повече популярност не само като лек срещу запек, но и като предпазна мярка срещу развитието на хипертония, срещу редица сърдечни заболявания и срещу диабет.

Според специалистите по хранене около 30 г фибри на ден са достатъчно, за да се поддържа организмът в добра форма и здраве.


 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.