zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мирисът на пари стимулира продуктивността



Мирисът на пари стимулира продуктивността

Цената на 1 флакон от парфюмите Money започва от 35 долара.

Той мотивира хората да се трудят повече и по-ефективно.

28 февруари 2011, здраве.bg

Парите наистина миришат! Това е изводът на група учени, според които съществуват различни аромати на пари, като повечето от тях имат свойството да стимулират нашата работоспособност и продуктивност.

Противно на фразата на римския император Веспапиан, останал в историята с безсмъртното си твърдение, че парите не миришат, днес вече са създадени дори специални химикали, които придават уникален аромат на парите.

Причината за нетрадиционната иновация се крие в резултатите, до които японските изследователи, цитирани от АМИ-ТАСС, стигат: че работещите полагат повече усърдие и създават повече идеи в работата си, когато усещат аромата на парите – мирис, който идвал от чисто новите купюри, поставени в помещението.

Парфюмериен производител във Великобритания дори вече е разработил аромат, който наподобява този на новите банкноти. В основата на новата разработка стои именно фактът, че когато във въздуха се носи аромат на пари, хората явно са по-стимулирани да се трудят ефективно и съвестно.

В специалната ароматна комбинация, предназначена да повиши производителността на жените, британската фирма е включила аромати на розов грейпфрут, пасифлора, мандарина, хавайски цветя и съвсем малко пъпеш. Парфюмът за мъже пък представлява комбинация от ухания на цитрусови плодове и океански бриз плюс няколко фини нишки на розмарин и редки дървесни видове.

Производителят на новите парфюми с мирис на пари очаква продуктът му да се превърне в хит и то най-вече сред управляващия състав на компаниите, които ще използват уханието, за да мотивират служителите и работниците да се трудят по-добре. Цената на 1 флакон от парфюмите Money започва от 35 долара.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.