zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мирисът на пари стимулира продуктивносттаМирисът на пари стимулира продуктивността

Цената на 1 флакон от парфюмите Money започва от 35 долара.

Той мотивира хората да се трудят повече и по-ефективно.

28 февруари 2011, здраве.bg

Парите наистина миришат! Това е изводът на група учени, според които съществуват различни аромати на пари, като повечето от тях имат свойството да стимулират нашата работоспособност и продуктивност.

Противно на фразата на римския император Веспапиан, останал в историята с безсмъртното си твърдение, че парите не миришат, днес вече са създадени дори специални химикали, които придават уникален аромат на парите.

Причината за нетрадиционната иновация се крие в резултатите, до които японските изследователи, цитирани от АМИ-ТАСС, стигат: че работещите полагат повече усърдие и създават повече идеи в работата си, когато усещат аромата на парите – мирис, който идвал от чисто новите купюри, поставени в помещението.

Парфюмериен производител във Великобритания дори вече е разработил аромат, който наподобява този на новите банкноти. В основата на новата разработка стои именно фактът, че когато във въздуха се носи аромат на пари, хората явно са по-стимулирани да се трудят ефективно и съвестно.

В специалната ароматна комбинация, предназначена да повиши производителността на жените, британската фирма е включила аромати на розов грейпфрут, пасифлора, мандарина, хавайски цветя и съвсем малко пъпеш. Парфюмът за мъже пък представлява комбинация от ухания на цитрусови плодове и океански бриз плюс няколко фини нишки на розмарин и редки дървесни видове.

Производителят на новите парфюми с мирис на пари очаква продуктът му да се превърне в хит и то най-вече сред управляващия състав на компаниите, които ще използват уханието, за да мотивират служителите и работниците да се трудят по-добре. Цената на 1 флакон от парфюмите Money започва от 35 долара.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.