zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 „любими” храни, които вредят на здравето



5 „любими” храни, които вредят на здравето

Колбасите са сред храните, в чието качествено съдържание най-често можем да се съмняваме.

здраве.bg

Кои храни са най-честите причинители на отравяне – това е темата на доклад, подготвен от американски специалисти, цитирани от Ройтерс. Пренесени към родните вкусови предпочитания, тъжните първенци в класацията изглеждат познато, но в някои от случаите напълно неочаквано:

Колбаси

колбасите и в най-голяма степен кренвиршите съдържат изключително големи количества скрити мазнини, което води както до повишаване на телесното тегло и на лошия холестерол в тялото, като често самите ние не можем да проумеем как се е стигнало дотам. Специалистите в областта на храненето припомнят, че не е в реда на нещата килограм колбас да струва по-малко от килограм месо, като се има предвид, че именнно от него би трябвало да се произвежда. В случаите, когато това правило видимо не е налице, то колбасът по всяка вероятност е направен от соя, нишесте, мас, мазнини, различни съединителни тъкани и добавки. На вкус може и да са го докарали, но той далеч се отличава от полезния продукт.

Маслини

Маслините на българския пазар понякога не са нищо друго освен боядисани в черно или зелено плодове, в които се съдържат големи дози железен глюконат. Разбира се, могат да бъдат открити и маслини, които са носители на типичните за продукта вкусови и хранителни качества, но е невъзможно да направим разликата, съдейки само по външния им вид.
За сметка на това прекаляването с изкуствено оцветените може да доведе до натряване на тялото с желязо.

Картофи

В картофите, които са едни от най-често консумираните от българина продукти, често се съдържат патогенни микроби, които могат да причинят колики, дезинтерия, салмонела.

Сирене

Млякото и сиренето също могат да бъдат вредни, тъй като те са идеална среда за развитието на болестотворни микроорганизми. Особено внимателни при консумацията на сирене трябва да бъдат бременните жени, които са любители на сирене фета, бри и камамбер, защото в тях живеят бактерии, причинители на заболяването листериоза. То почти винаги...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.