zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Народната медицина - прави ли са критиците й?!Народната медицина - прави ли са критиците й?!

В големи количества чесънът може да причини сериозни здравословни проблеми.

Какво всъщност знаем за народната медицина и истина ли е всъщност то...

здраве.bg

Ако под народна медицина се разбира лечението, основано на естествени продукти, то тогава не би трябвало да има притеснения. Мнозина от нас обаче възприемат народната медицина като метод за самолечение, по време на който се приемат неограничено различни билки и продукти, то тогава не само че може да не настъпи излекуване, но здравословното състояние може и да се влоши.

Затова ви препоръчваме да обърнете внимание на някои най-често срещани заблуди по отношение на народната медицина:

1. Вярваме, че всички билки са полезни, но на практика това не е така. Някои от тях са с доказано противопоказание при различни заболявания, други не бива да се приемат за продължителен период от време. Съществуват природни лекове, които могат и да са отровни. Например мечото грозде – ако се пие повече от три дни с противовъзпалителен ефект, може да доведе до разрушаване на бъбречната тъкан.

2. Ефектът от билколечението при всички е положителен. Това не е така, тъй като например при хора с проблеми със съня или при такива с лабилна психика билките, възбуждащи нервната система, само могат да навредят.

3. Заблуда е, че билките нямат странични ефекти, но това невинаги е така. При продължителен прием на сладник например той отмива калия от тялото.

4. Не е вярно, че от билки човек не може да се натрови, тъй като при предозиране всяка билка може да доведе до състояние на токсикация на организма.

5. Не бива да се доверявате и на това, че децата е препоръчително да се лекуват с природни продукти, тъй като се знае, че не всички билки могат да се използват при деца. Неправилният прием на билки може да доведе до последствия, които наподобяват тези, които биха породили химичните медикаменти.

6. Не е препоръчително да се спазва и съветът за неограничената консумация на чесън като естествен антибиотик, тъй като приемът му в големи количества е в състояние да увреди чревната микрофлора. В същото време, приемът на чесън на гладно може...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.