zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-често срещаните бъбречни заболявания при децата



Най-често срещаните бъбречни заболявания при децата

2 февруари 2011, здраве.bg

Острият нефрит и детската нефроза са сред най-често срещаните бъбречни заболявания сред децата. Смята се, че съществен елемент на проблемът „болни бъбреци” при най-малките е наличието на вродени аномалии, които от своя страна са предпоставка за възпаления, а понякога и за появата на камъни в бъбреците.

Възпалението на пикочните пътища при децата в много случаи протича изключително остро, обхващайки пикочния мехур и пикочопроводите, като дълготрайността му също не е за подценяване. Основните симптоми на този род инфекции при децата и кърмачетата са повишаване на телесната температура и загуба на апетит, които могат да се допълват от позиви за повръщане, разстроен стомах и отпадналост. Когато става дума за малко бебе, то сигнал за инфекция е плачът по време на уриниране, честото уриниране, специфичната лоша миризма на урината. При някои деца обаче възпалението протича без забележими симптоми, затова добре е дори при малко повишение на температурата да се потърси консултация с лекар.

Острият нефрит е заболяване, което е характерно най-вече за децата между 5 и 10 години. В повечето случаи той е резултат от бактериално възпаление на гърлото, причинено от стрептококи или други бактерии. При него повишената температура не се смята за основен индикатор. По-характерни са отоците, загубата на апетит, специфичното главоболие. При по-сериозните форми налице е задържане на урината, а когато заболяването не е изключително остро – намаляване на количеството отделена урина до 200 – 300 куб. см за денонощие.
При по-леки форми липсват ясно откроими симптоми, затова единственото диагностициране на заболяването се прави въз основа на анализ на урината.
При нефрит, който не е лекуван дълго време, е възможно да се стигне до проблеми в сърдечно-съдовата система или до белодробна недостатъчност.

Нефрозата при децата е позната като първична или липоидна. Тя се проявява при деца от 2 до 6 години, като все още липсва единно заключение за това от какво се предизвиква....

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.