zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Студовите алергии често имитират простудаСтудовите алергии често имитират простуда

1 февруари 2011, здраве.bg

През студените зимни месеци хората по правило отдават различните си неразположения на настинката или грипа. В много случаи обаче става дума за алергия към студа, а не за простудно заболяване.

За да бъдем подготвени да разпознаем студовата алергия, трябва да сме наясно, че в голяма част симптомите й съвпадат с традиционните за сезона оплаквания.

Когато става дума за респираторно заболяване, което се характеризира с повишена температура, с отпадналост, уголемяване на сливиците, то след неколколкодневно лечение неразположението изчезва.

Ако обаче симптомите не отшумят, то по всяка вероятност става дума за студова алергия.

Не е задължително обаче признаците на алергията да се препокриват с тези на простудата. Понякога те наподобяват конюнктивита – зачервяване на очите, парене, а понякога ринита – запушване на носа.

За да се избегне задълбочаване на проблема, е необходимо да се обърне особено внимание, най-вече ако е налице периодично появяване и отшумяване на тези симптоми, особено при децата.

При съмнения за студова алергия препоръчително е да се консултираме с лекар, който по всяка вероятност ще назначи лечение с антихисматинови продукти. За да се противодейства на алергиите, често се препоръчват и промивки на носа.

Добре е да се има предвид, че при алергичните реакции през зимата в голяма част от случаите става дума за унаследяване на състоянието.

Студът като фактор сам по себе си не е алерген – няма как организмът да изгради антитела към него. Когато тялото обаче е изложено на ниски температури, белтъчините в тъканите се съединяват помежду си чрез нетрайни връзки, образувайки имунни комплекси, които впоследствие, когато тялото се загрее, бързо се разпадат. При затопляне - чрез чаша топъл чай, чрез вана или прибиране на топло признаците на студовата алергия изчезват. Появяват се обаче отново при следващата непосредствена среща със студа. Именно оттук произхожда необходимостта студовата алергия да бъде разпозната и да се лекува своевременно....

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.