zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отслабването не е гаранция за по-добро здравеОтслабването не е гаранция за по-добро здраве

Диетата може и да подейства, но като част от комплексно решение.

здраве.bg

Отслабването често се сочи като начин да бъдем по-здрави, но всъщност много диети, насочени към намаляване на теглото, не успяват да помогнат в тази посока, твърдят австралийски учени. И това се дължи най-вече на т.нар. йо-йо ефект – много от отслабналите бързо възвръщат предишните си килограми, след като са приключили с диетата.

В доклада на диетолозите, публикуван в поредния брой на International Journal of Obesity, се посочва, че голям брой диети всъщонст не постигат траен ефект – голям брой хора, подложили се на тях, скоро се връщат до предишното си тегло и дори го надминават.

За да тестват потенциалния ефект на различни диети, изследователите са провели две успоредни компютърни симулации: едната с диета, ограничаваща силно мазнините, а другата – с богата на пълнозърнести храни и зеленчуци диета.

Според получените резултати, и при двата модела хората свалят средно 4 до 6 килограма и задържат новото си тегло около 6 месеца. Бавно и постоянно обаче то се покачва и след по-малко от 6 години началното тегло е възстановено почти при всички – с него и негативното му влияние върху здравето.

„Мерките, които имат за цел да променят поведението на хората спрямо начина им на хранене, сами по себе си не са достатъчни да подобрят здравето им. Ако не се прави нищо, за да се измени и средата, в която тези хора живеят, ефектът е скромен и временен. Това очевидно не е решение на все по-дълбокия проблем със затлъстяването“, твърдят австралийските учени.

Освен това, по техни изчисления, ако човек, който е решил да се подложи на диета за отслабване, ако спортува редовно, би спестил около 1/3 от сумата, която иначе ще изхарчи за „по-специална“ храна.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.