zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

9 чести грешки при оказване на първа помощ9 чести грешки при оказване на първа помощ

здраве.bg

Представете си следната ситуация: Разхождате се из гората и ви ухапва змия. Какво ще направите? Героят от филма вероятно би извадил джобното си ножче, би разрязал раната, изсмукал отровата и завързал с импровизиран турникет от клон на най-близкото дърво. Но всъщност това е и трябва да си остане само на филм. Защото е дълбоко погрешно. В реалния живот няма никаква нужда от нещо толкова екстремно – нужни са просто малко повече знания и умения да се реагира при внезапно възникналата ситуация.

Мит 1: Разрежете раната от ухапването на змия

Най-безопасното нещо, което можете да направите, ако ви ухапе змия, е да шинирате крайника си и да отидете в най-близката болницата. Разрязването на раната би могло да прекъсне сухожилие, нерв или артерия или най-малкото да увеличи риска от инфекция, а използването на турникети е рисковано.

Мит 2: Сложете масло върху изгаряне

В действителност: Ако нанесете масло или друга субстанция върху сериозно изгаряне, ще повишите риска от инфекция и ще затрудните последващото лечение на изгарянето.

Правилният подход: Обикновено е добре да охладите мястото със студена вода, но изгарянията със значителни мехури задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Поддържайте изгореното място чисто и свободно покрито. Не пукайте мехурите в никакъв случай!

Мит 3: Сложете турникет на кървящия крайник

В действителност: Когато започне сериозно кървене, някои връзват колан или връзка около крайника над раната - за да забавят кръвотечението. Но това може да причини трайно увреждане на тъканите.

Правилният подход: Покрийте раната със слоеве стерилна марля или поне с плат какъвто имате под ръка, приложете директен натиск и увийте раната. Потърсете медицинска помощ, ако кървенето не спре или ако раната е отворена, замърсена или причинена от животинско ухапване.

Мит 4: Сложете нещо горещо върху навехнатото, изкълченото или счупеното

В действителност: Топлината дава обратния на желания ефект – тя допринася...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    първа помощ    превенция    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.