zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лекарствата: положителни... странични ефектиЛекарствата: положителни... странични ефекти

Аспиринът намалява състоянията на депресия.

16 декември 2010, здраве.bg

Практически всички лекарства имат някакви странични ефекти. Прието е те да бъдат отнасяни към отрицателните им страни. Но както се оказва, това съвсем не винаги е така и понякога активните вещества в тях са полезни за съвсем различни неща, съобщава АМИ-ТАСС.

Например, капките за глаукома, водят до растеж и сгъстяване на косата – поне това е резултатът от наблюдение над няколко хиляди пациенти. Каква е тайната за това въздействие учените все още не знаят.

Статините пък (лекарства срещу висок холестерол) имат особено влияние върху мъжете – показват потентността им. Дори когато прилагането на предназначените за това препарати се оказват безуспешни.

Скорошно изследване, проведено в Австралия, е показало, че аспиринът (ацетилсалициловата киселина) помага в борбата срещу депресията. Учените са изяснили, че хората, които са приемали аспирин поне половин година, по-рядко се оплакват от лошо настроение и депресивни състояния. Предполага се, че обяснението за това е в подобряването на кръвообращението и снижаването на броя на възпаленията заради прилагането на медикамента.

Авторите на статията напомнят също, че например Виаграта първоначално е била изпорбвана като алтернатива за лечение на стенокардия (наричана още “гръдна жаба” или ангина пекторис - внезапна болка или дискомфорт в гръдната област).(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.