zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 трудни за смилане храни



10 трудни за смилане храни

здраве.bg

... усети проблеми от дори съвсем малко количество шоколад. Причината за това е, че шоколадът кара ниския съкращаващ хранопровода мускул да се отпуска като по този начин оставя стомашните киселини да се връщат обратно нагоре.

Цитрусови сокове

Тези висококиселинни напитки могат да раздразнят хранопровода като стимулират сензорните неврони в него. Това може да се усети като киселинен отлив, но в действителност е просто раздразнение. В стомаха допълнителната киселина от напитката също може да предизвика проблеми. Ако я изпиете на гладно (особено сутринта), значи червата ви вече са пълни с киселина и добавянето на още може да предизвика коремна болка. А ако сте пили подсладена с фруктозен сироп лимонада, проблемът може да дойде отдругаде – твърде големият приток на захар.

Картофено пюре

Няма нищо по-хубаво от купичка меко и пухкаво картофено пюре. Но ако сте от хората, които са нетолерантни към лактоза, няма да му се насладите – в пюрето се слага доста мляко или още по-лошо - тежка сметана. Затова си правете картофено пюре вкъщи, като използвате алтернатива на млякото - без лактоза.

Суров лук

Лукът и други от същото семейство – чесън, праз наистина съдържат много и различни фитонутриенти, някои от които по принцип са здравословни, особено за сърцето. Но те могат да предизвикат също така стомашен дистрес. Термичната обработка деактивира някои от проблемните съставки, но прави същото и с полезните. Затова диетолозите препоръчват микс от сготвен и суров лук - за да се възползвате от плюсовете без да страдате от минусите.

Сладолед

Няма по-бърз начин да определите дали имате непоносимост към лактоза от това да изядете голяма купа сладолед. Подуването, спазмите и газовете са ясни знаци, че организмът сигнализира за проблем при употребата на такива пълномаслени млечни продукти. Ако е така, единственото решение е да започнете да консумирате продукти без лактоза (такива, приготвени със соево или оризово мляко). Но дори и да нямате...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.