zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 трудни за смилане храни



10 трудни за смилане храни

здраве.bg

Те са толкова вкусни! И толкова искаме да ги има на масата – колкото може по-често. Но в същото време, след като ги изядем, ни създават такъв дискомфорт. Дали заради самите тях или заради начинът им на приготвяне и допълнителните съставки... И все пак, как да направим така че да намалим негативните реакции, а да ги запазим на трапезата си, поне от време на време!?

Пържени пилешки хапки

Всеки път, когато вземете някаква храна, потопите я в панировка и след това я изпържите, я превръщате в нещо, на което червата няма да се зарадват. Пържените храни съдържат много мазнини. Най-малко това ги прави проблемни за храносмилането. А ако вече имате някакви оплаквания от стомаха или червата, мазните храни са особено неприемливи за организма и могат да предизвикат например гадене и диария.

За да си приготвите по-здравословна храна, вземете пилешки хапки и вместо да ги пържите ги опечете. Съветът за замяна на пърженето с други алтернативи е валиден и за други мазни храни - пържения чипс например. За да се насладите на неговия вкусен хрупкав и солен вкус без да си навлечете неприятните странични ефекти на пърженото, потърсете печен картофен чипс или преминете към солети, пуканки без мазнина или други нискомаслени заместители.

Пикантна храна

Лютото несъмнено придава на храната превъзходен пикантен вкус, но понякога раздразва вътрешната страна на хранопровода, докато преминава по него. Резултатът от това е неприятно усещане е киселини в стомаха след хранене. Дори да се опитате да замаскирате пикантното с кисел сос, това няма да намали негативния резултат. Затова по-добре потърсете по-слабо лютива подправка – особено в случай, че редовно имате проблем с корема след като сте яли пикантна храна.

Шоколад

Повечето от неприятните последствия от това лакомство идват не когато просто го ядете, а когато прекалите. Едно малко шоколадово кексче от време на време няма да навреди, но три едно след друго... Всеки, който има оплаквания от стомаха, може да...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.