zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ЕС забранява вредна съставка в бебешките шишета от 2011 г.



ЕС забранява вредна съставка в бебешките шишета от 2011 г.

6 декември 2010, здраве.bg

Европейският съюз, с подкрепата на по-голямата част от европейските правителства, забранява употребата на органичната съставка Бисфенол А (BPA) в предназначените за бебета пластмасови шишета от 2011 г.

Бисфенол А е органично химично съединение, което в комбинация с други химикали се включва в състава на много пластмаси и смоли. Съединението се използва за производството на поликарбонат – вид прозрачна твърда пластмаса, която намира широко приложение в бита, включително и в производството на пластмасовите шишета, предназначени за бебета.

„Най-новите проучвания хвърлят сянка на съмнение относно безопасността на бисфенол-А (BPA) и показват негативен ефект върху развитието, имунния отговор и увеличен риск от развитие на тумори“, твърди еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали, цитиран от Ройтерс.

Това решение се определя от ЕС като „добра новина за родителите в Съюза, които в бъдеще ще бъдат сигурни, че пластмасовите бутилки предназначени за новородени не съдържат бисфенол А“.

По план производството на поликарбонатни бутилки за хранене на новородени, съдържащи съставката, ще бъдат забранени от март 2011 г., а техният внос и продажба - от юни.

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    превенция    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.