zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета за подсилване на имунитета



Диета за подсилване на имунитета

dieti.info

... , за да се борят с инфекциите. Това е особено важно с напредване на възрастта, когато недостигът на цинк се среща все по-често. Но имайте предвид, че прекалено многото цинк от хранителните добавки може всъщност да забави имунната система. Нужната дневна препоръчителна доза може да се достигне чрез храни като тиквено семе, борови ядки, морски раци, стриди, говеждо и тъмно пуешко месо.

Витамин Е доказано повишава имунния отговор на организма. Той работи и като антиоксидант, защитаващ от сърдечни заболявания и стареене. Механизмът му на действие включва производството на повече В-клетки, които произвеждат антитела и унищожават микробите и бактериите. Най-добрите естествени източници на витамин Е са пшеничният зародиш, слънчогледовото семе, бадемите, лешниците, сладките картофи и доматите.

Най-често срещаният тип картоеноиди е бета-каротинът, който в тялото се преобразува във витамин А. Той увеличава производството на клетки, борещи се с инфекциите, действа и като антиоксидант. Бета-каторинът опосредствено има и антиракови свойства, защото произвежда имунни клетки - макрофаги, които убиват раковите клетки. Най-добрите хранителни източници на бета-каротин са морковите, сладките картофи, тъмните листни зеленчуци, гъбите, тиквата.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.