zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни и лекарства, които не бива да се смесватХрани и лекарства, които не бива да се смесват

здраве.bg

... лекарства от групата на моноаминооксидазни (МАО) инхибитори (Золофт, Прозак и др.). Тези лекарства се използват в лечението на депресията и паническите разстройства и взаимодействат с храни, богати на тирамин, каквито са отлежалите сирена или ферментиралите храни. Комбинацията им може да повиши кръвното налягане до опасни стойности. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, включват соевият сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди.

Антикоагуланти / рибено масло и спанак

Някои храни намаляват ефективността на антикоагулантите, докато други удължават времето за съсирване на кръвта и увеличават риска от спонтанно кървене. Рибеното масло например е здравословна храна за сърцето, но то действа като слаб антикоагулант и потенцира действието на лекарствата. От друга страна храни като някои зеленчуци и храни, съдържащи витамин K, могат да увеличат кръвосъсирването. Затова ограничете спанака, броколите, къдравото и брюкселското зеле.

Статини / сок от грейпфрут и червени портокали

Ако приемате медикаменти за понижаване на холестерола (статини), заменете грейпфрутите и портокалите (вкл. сока от тях) с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Консумацията на тези плодове предизвиква натрупване на статини в организма и съответно увеличава тяхната концентрация в кръвта и времето на действието им. В резултат на това взаимодействие, макар и в редки случаи, може да се стигне до увреди на черния дроб, бъбреците и мускулатурата.

ACE инхибитори / заместители на готварската сол

Ако контролирате кръвното си с помощта на ACE инхибитори, може би използвате и т.нар. диетична сол, т.е. Такава в която част от натрия е заменен с калий. Проблемът, който може да възникне, е че ACE инхибиторите могат също да причинят задръжка на калий в организма. По този начин комбинацията може да доведе до животозастрашаващи аритмии.

Всяко лекарство / алкохол

Алкохолът променя разграждането на лекарствата в организма. Той може да...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    лекарства    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.