zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни и лекарства, които не бива да се смесват



Храни и лекарства, които не бива да се смесват

здраве.bg

... лекарства от групата на моноаминооксидазни (МАО) инхибитори (Золофт, Прозак и др.). Тези лекарства се използват в лечението на депресията и паническите разстройства и взаимодействат с храни, богати на тирамин, каквито са отлежалите сирена или ферментиралите храни. Комбинацията им може да повиши кръвното налягане до опасни стойности. Други, съдържащи тирамин храни и напитки, включват соевият сос, тофу, алкохол, авокадо, банани, кофеин, женско биле, стафиди.

Антикоагуланти / рибено масло и спанак

Някои храни намаляват ефективността на антикоагулантите, докато други удължават времето за съсирване на кръвта и увеличават риска от спонтанно кървене. Рибеното масло например е здравословна храна за сърцето, но то действа като слаб антикоагулант и потенцира действието на лекарствата. От друга страна храни като някои зеленчуци и храни, съдържащи витамин K, могат да увеличат кръвосъсирването. Затова ограничете спанака, броколите, къдравото и брюкселското зеле.

Статини / сок от грейпфрут и червени портокали

Ако приемате медикаменти за понижаване на холестерола (статини), заменете грейпфрутите и портокалите (вкл. сока от тях) с други плодове, особено в сутрешната си закуска. Консумацията на тези плодове предизвиква натрупване на статини в организма и съответно увеличава тяхната концентрация в кръвта и времето на действието им. В резултат на това взаимодействие, макар и в редки случаи, може да се стигне до увреди на черния дроб, бъбреците и мускулатурата.

ACE инхибитори / заместители на готварската сол

Ако контролирате кръвното си с помощта на ACE инхибитори, може би използвате и т.нар. диетична сол, т.е. Такава в която част от натрия е заменен с калий. Проблемът, който може да възникне, е че ACE инхибиторите могат също да причинят задръжка на калий в организма. По този начин комбинацията може да доведе до животозастрашаващи аритмии.

Всяко лекарство / алкохол

Алкохолът променя разграждането на лекарствата в организма. Той може да...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    лекарства    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.