zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създателят на ин-витро спечели Нобеловата награда за медицина'2010Създателят на ин-витро спечели Нобеловата награда за медицина'2010

4 октомври 2010, news.bg
четете още във news.bg


Робърт Едуардс от Великобритания спечели Нобеловата награда за медицина/физиология за разработването на процедурата за оплождане ин витро.

Първият случай на оплождане в епруветка е от 25 юли 1978 година. Днес около 4 милиона деца по света са родени с помощта на този метод.

85-годишният Едуардс, бивш професор в университета в Кембридж ще получи 1,5 милиона долара, обяви шведската академия в Стокхолм.

"Неговият принос представлява крайъгълен камък в развитието на модерната медицина", съобщиха от Нобеловия комитет към шведския институт Каролинска.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на основателя на премията Алфред Нобел, починал през 1896 г.

Миналата година австралийско-американската изследователка Елизабет Блекбърн, както и Карол Грейдър и Джак Сзостак от САЩ спечелиха Нобеловата награда за медицина за откриването на ензим, който помага на хромозомите в клетките да останат вечно млади.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.