zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зелето успешно гори мазнините



Зелето успешно гори мазнините

9 септември 2010, здраве.bg

Оказва се, че някои съвсем обичайни за трапезата ни зеленчуци освен другите ползи имат и още една, допълнителна - могат да ни избавят от излишните килограми. Според диетолозите, те съдържат особени фитонутриенти, които способстват за изгарянето на мазнините в корема.

Изследванията показват, че съществува конкретен клас зеленчуци, способни да изгарят мазнините и да деактивират ксеноестрогените - опасни вещества, които попадат в големи количества в организма ни от околната среда, различни храни, козметиката, средствата на битовата химия.

Ксеноестрогените са химически съединения, които разрушават хормоналната система на организма. Попадайки в него, те се натрупват и проявяват висока биохимическа активност. Освен че влияят върху репродуктивната функция, способстват за натрупването на мазнини в корема (особено при жените). По този начин дори при нормално ниво на хормоните, организмът се намира в състояние, съответстващо на тяхното наднормено количество.

Зеленчуците, които диетолозите препоръчват като най-подходящи за редуциране на теглото са бялото зеле, карфиолът, брюкселското зеле, бялата ряпа, китайското зеле, хрянът. Именно те съдържат най-големи количества от специфичното вещество индол-3-карбинол, което се свързва с ксеноестрогените и възпрепятства тяхното нежелателно действие.

Според специалистите, за да има видима полза, тези зеленчуци трябва да се употребяват поне 3 пъти седмично. Освен че допринасят за стройната фигура, те съдържат и много витамини и микроелементи, имащи отношение към засилване на имунитета и според някои изследвания дори намаляват риска от рак.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.