zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зелето успешно гори мазнинитеЗелето успешно гори мазнините

9 септември 2010, здраве.bg

Оказва се, че някои съвсем обичайни за трапезата ни зеленчуци освен другите ползи имат и още една, допълнителна - могат да ни избавят от излишните килограми. Според диетолозите, те съдържат особени фитонутриенти, които способстват за изгарянето на мазнините в корема.

Изследванията показват, че съществува конкретен клас зеленчуци, способни да изгарят мазнините и да деактивират ксеноестрогените - опасни вещества, които попадат в големи количества в организма ни от околната среда, различни храни, козметиката, средствата на битовата химия.

Ксеноестрогените са химически съединения, които разрушават хормоналната система на организма. Попадайки в него, те се натрупват и проявяват висока биохимическа активност. Освен че влияят върху репродуктивната функция, способстват за натрупването на мазнини в корема (особено при жените). По този начин дори при нормално ниво на хормоните, организмът се намира в състояние, съответстващо на тяхното наднормено количество.

Зеленчуците, които диетолозите препоръчват като най-подходящи за редуциране на теглото са бялото зеле, карфиолът, брюкселското зеле, бялата ряпа, китайското зеле, хрянът. Именно те съдържат най-големи количества от специфичното вещество индол-3-карбинол, което се свързва с ксеноестрогените и възпрепятства тяхното нежелателно действие.

Според специалистите, за да има видима полза, тези зеленчуци трябва да се употребяват поне 3 пъти седмично. Освен че допринасят за стройната фигура, те съдържат и много витамини и микроелементи, имащи отношение към засилване на имунитета и според някои изследвания дори намаляват риска от рак.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.