zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съвременните хора са потомци на малка група Homo sapiens



Съвременните хора са потомци на малка група Homo sapiens

Тя единствена е преживяла рязката промяна на климата преди ок. 200 х. години.

23 август 2010, здраве.bg

Всички сега населяващи планетата хора произхождат от неголяма група Homo Sapiens, която е оцеляла в Южна Африка след рязка промяна на климата на Земята. До такъв извод е стигнал известният американски учен проф. Къртис Мериан от Университета на щата Аризона. Неговата предизвикала сензация статия е публикувана в новия брой на списанието „Сайнтифик Америкън“ (Scientific American).

В изследването се отбелязва, че преди около 195 хиляди години човечеството е било изправено пред опасността от изчезване, защото климатът на Земята рязко се е променил и е настъпил поредният ледников период. В резултат на това броят на населението е намаляла от около 10 хиляди до само 200-300. Те са обитавали малка територия в най-южната част на Африка, а всички съвременни хора са именно техни потомци.

През 90-те години на 20 век са пръв път науката установява, че човек заема едно от последните места сред всички животински видове по показателя на своето генетично разнообразие. Това е свидетелство, че съвременните хора произлизат от много малка група предци.

В новото изследване Къртис Мериан успява да намери точното място, където са живели тази група хора: „Докато цяла Африка е била хладна пустиня, в най-южната част на континента се е запазил особен оазис с растителност, а в крайбрежните води са живеели молюски. Именно това място може да се нарече втора люлка на човечеството“.

Поредният ледников период, известен в науката като Marine Isotope Stage 6, е завършил преди около 123 хиляди години и човечеството отново е започнало да се разселва по други територии. Преди 50 хиляди години първите хора са напуснали пределите на Африка и са поставили началото на населването на другите континенти.(а)

вижте още: Всички хора произхождат от Африка

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.