zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 мита за грижите за косата



10 мита за грижите за косата

здраве.bg

Повечето жени прекарват дълго време и влагат много средства за поддържането на косата си. Четат списания за полезни съвети, опитват почти всеки нов продукт на пазара и си разменят полезни съвети за грижите за косата с приятелки и роднини. Много от нещата, които правим или не правим за косата си са базирани на общоприетите вярвания. И все пак немалко от тях са само бабини деветини, а някои дори са откровено вредни.

10 от най-разпространените погрешни схващания:

1. Честото миене на косата причинява косопад или изсъхване на косъма. Не, миенето на косата всеки ден няма да причини изсъхване. Но ако я миете със силен шампоан, това ще я увреди. Ако имате суха коса и искате да я миете всеки ден – правете го. Просто използвайте мек шампоан със специална формула за суха коса.

2. Колкото повече шампоан използвате, толкова по-чиста ще е косата ви. Използването на половин бутилка шампоан всеки път, когато миете косата си, е просто загуба на време и пари. Няколко капки с размера на малка монета са достатъчни, ако имате къса коса. Разбира се, използвайте малко повече, ако косата ви е дълга.

3. Балсамът помага за възстановяването на нацъфтелите върхове. За съжаление единственият начин да се отървете от т.нар. цъфтене е като отрежете краищата на косата. Въпреки че балсамите могат да загладят повърхността на косъма и да подобрят визията, това е само временно решение. Подрязвайте редовно косата си, за да се отървете от това цъфналите върхове да се разпространят и нагоре по дължината на косъма.

4. Ако решете косата си по 100 пъти на ден, тя ще расте по-бързо. Всъщност прекаленото ресане уврежда повърхностния слой на косъма и причинява цъфтеж и накъсване. С други думи – това е лоша идея.

5. Редовното подстригване кара косата да расте по-бързо и да става по-гъста. Подкъсяването на косата не се отразява по никакъв начин на растежа или структурата й. Въпреки че продуктите за обем са полезни, ако косата ви е много тънка или увиснала, няма...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.