zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Горещините: по-малко усилия и повече течности!Горещините: по-малко усилия и повече течности!

Прекомерното изпотяване води до дехидратиране и нарушаване на солевия баланс в тялото.

Няколко съвета как да преживеем по-лесно най-топлите дни.

здраве.bg

Горещото време създава реален риск за здравето, най-вече при хората със сърдечно-съдови проблеми. В най-рисковата група са хората над 55 години, децата до 3 г., както и всички, страдащи от хронични заболявания – захарен диабет, бронхити, гастрити, исхемична болест на сърцето.

Връзката между горещината и сърдечно-съдовите болести е пряка. Неслучайно в най-топлите дни се увеличават случаите на инфарк и инсулт. Това се дължи на факта, че организмът губи повече течности и минерални соли – на калия, магнезия и др. Кръвта се сгъстява и води до допълнително натоварване на сърцето, увеличава се риска от образуване на тромби.

Негативното влияние на горещината може да се намали, като се спазват няколко прости правила.

На първо място, следва да се избягва продължителния престой на слънце и винаги да се носи шапка (чадърът също е подходящ).

Трябва да се намали и физическото и умственото натоварване. И двете създават напрежение в нервната система. Неслучайно в страните с по-топъл климат са измислили сиестата.

Шофирането в горещо време е съпроводено с намаляване на вниманието и забавяне на реакциите. Статистиката недвусмислено показва увеличаване на транспортните произшествия в най-топлите дни.

В храната трябва да преобладават повече течности и плодове – основен източник на минерални соли и витамини. Най-добре е водата да бъде със стайна температура, негазирана. Силно изстудената вода води до спадане на имунитета, съответно повишена опасност от ангина и общи респираторни заболявания.

Дрехите е най-добре да се подбират в светли цветове, да са от естествена тъкан и по-широки. Синтетичните материи увеличават риска от кожни заболявания, а тясното облекло не дава достатъчно възможност на тялото да се охлажда.(а)

вижте още: Как да се пазим в горещото време

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.