zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тай-чи помага на психиката



Тай-чи помага на психиката

Леките упражнения намаляват стреса и депресията.

здраве.bg

Древноизточното бойно изкуство тай-чи помага за намаляването на стреса, тревожността и депресивните състояния, както при здрави хора, така и при такива с поставена диагноза. Това е заключението на американски експерти от Tufts University, анализирали резултатите от 40 изследвания за влиянието на тай-чи върху човешкото здраве.

Тай-чи е китайска методика, състояща се от психофизически упражнения с ниска интензивност, чиято основна цел е да се повиши гъвкавостта и баланса при движение на тялото. Тази гимнастика е практикувана с векове в Азия за поддържане на общото здраве и в последните години добива все повече популярност и в останалите части на света.

Според заключенията на терапевтите, заниманията с тай-чи намаляват последиците от стреса, тревожността, депресията и разстройствата в настроението и повишават самочувствето както при напълно здрави хора, така и при болни с определени физически и психични проблеми.

Американските учени твърдят, че общият положителен ефект на тай-чи върху психиката се дължи на съчетанието между физически упражнения с лека до средна натовареност и упражнения, действащи върху съзнанието, обобщава АМИ-ТАСС.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.